МЕДИУМ

Студио МедиуМ е създадено през 2010 година като съвместен проект на World ORT и училището. Името му е абривиатура от Мултимедийна Експериментална Дигинална Интерактивна Ученическа Мансарда. То обединява под един покрив цифрово телевизионно студио, цифрова аудио апартна, звукозаписно и фотографско студио.

Основна задача на телевизионното студио е да отразява училищния живот. Всяка седмица се подготвят Училищни новини, които се излъчват по дисплеите в коридорите на училище и публикуват в YouTube канала – youtube.com/hebrewschoolbg, където от 2013 година всички събития, в които е ангажирано цялото училище се излъчват на живо.

Училищната телевизия участва в различни конкурси със свои продукции, където печели престижни награди. По-значими от тях са:

2012 – специална награда за любим клип на журито в международния конкурс „Обновете класната си стая“ на компанията NEC;

2015 – приз на продуцентския екип на БНТ за най-добър римейк на български игрален филм, голямата награда на името на проф. Хачо Бояджиев на международния медиен фестивал Арлекин;

2016 – награда за най-добър монтаж, най-добро предаване, специална награда за високо ниво на представените продукции и цялостен принос в развитието на междунардния медиен фестивал Арлекин.

2017 – награда за най-добър монтаж и операторска работа на международния медиен фестивал Арлекин.

Една от основните дейности на училищната телевизия е създаването на собствени продукции с периодичност на излъчване. Такива продукции са „На гости при Дешка“ – документална поредица в 6 епизода; „Забавна емисия“ в 2 сезона (1-ви с 12 епизода, 2-ри с 3 епизода); „ЕмТиВиЕм“ – телевизионен канал; „Неразбрани желания“ – ученически сериал в 2 сезона по 6 епизода; „Един от любимите ми..“ – документална поредица за българското кино. Всеки те могат да бъдат видяни в YouTube канала на училището.

Училищното радио излъчва емисии в междучасията по изградената в училище аудио озвучителна система. Още от създаването на студиото, след първия час се поздравяват рожденниците от училище и се споменават факти, свързани с тази дата. От 2014 година статира рубриката „Здравейте и довиждане с песен“, която поздравява учениците от първата смяна за приключване на учебния ден и посреща тези от втората смяна.

През годините са се създавали и други предавания с определена периодичност на излъчване. Някои от тях са „Инфо бар“ информационно предаване с любопитни факти, „Песните, които трябва да знаем“ – предаване, което представя емблематични песни; „Радиохуморизации“ – предаване с аудиодраматизации на кратки произведения.

Традиционно в края на септември в местността Паничище се организира 5 дневен медиен лагер за обучение на новопостъпилите членове в училищната телевизия и радио.

Фотографското студио позволява заснемането на фотосесии и изготвянето на албуми на учениците. Успоредно с това се снимат репортажни снимки от училищни мероприятия провеждани на територията на училището и извън него. Учениците участват ежегодно в национални и международни конкурси със свои снимки и печелят награди.