С усмивка срещу езика на омразата

УСМИХНИ СЕ, ИЗМИСЛИ КАУЗА СРЕЩУ ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА, СПАСИ РАЗЛИЧНИТЕ!

Първа по рода си младежка стрийт арт акция срещу езика на омразата ще се проведе в София на 7 октомври – Световен ден на усмивката с начало 10.00 ч. на ъгъла на бул. Витоша и ул. Солунска.

По традиция този ден се отбелязва по света всеки първи петък на октомври от 1999 г. насам, а за негов основател се счита американският график Харви Бол – автор на популярното днес жълто личице „смайли”.

Младежи от 3 столични училища (51 СОУ, 134 СОУ, 23 СОУ) и артисти от Арт движение Кръг, заедно със Сдружение „Маргиналия” ще отбележат този ден на бул. „Витоша” с архитектура от текстил, инсталации от хартия, музика, рисувани текстове, плакати и колажи, определяйки улицата като „работно поле”, подходящо за противопоставяне на езика на омразата чрез усмивка, колкото и горчива да е понякога тя.

Както казва Чудомир, „народите са като децата — не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се и ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е “сладкият мехлем” за раната. Щом е така, не остава друго, освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване.”

Между различните атракции ще видим и мобилен outlet shop за разпродажба на хейтърски текстове на минусови цени, автори на някои от които са политици и журналисти.

Тази акция се изпълнява в рамките на Проект „Смях срещу омразата. София като топос без реч на омраза” на Сдружение „Маргиналия” с финансовата подкрепа на Програма „Европа”-2016 на Столична община.

Заповядайте!

Заедно да се усмихнем и да измислим кауза срещу езика на омразата!

Вашият коментар