Конкурс „Млад краевед“

Изключителен успех за наши ученици в конкурса „Млад краевед“

На 26.10.2019 г. жури с председател проф. Георг Краев отличи сред общо 326 участия петима ученици от 134. СУ „Димчо Дебелянов“ – гр. София в конкурса „Млад краевед“ – един проект, реализиран от фондация „Детето и фолклора“ с партньорското участие на  НЧ „Роден край – 1931“ и финансовата подкрепа на програма „Социални иновации“ на Столична община.

В секция „Ритуали и обичаи“ призьори  станаха седмокласниците  Сузи Бенбасат, представила еврейския празник Шабат, Кристиян Каменов – Пурим и  Александра Димитрова – Сукот, както и шестокласникът Димитър Петров с разказа за Песах. В секция „Приказки“ като най-креативна бе отличена Божидара Донева от VII клас. Нейната авторска приказка беше представена и в ефира на БСТВ. 

Участниците в конкурса ще станат автори на Електронна библиотека „Приятели чрез фолклор“, в която ще бъдат събрани знания за културата на етноси и групи, живели по земите ни от хилядолетия.

Божидара Донева и Кристиян Каменов разказаха за своите творчески търсения и изяви на полето на фолклора в студиото на БСТВ. Говорейки за любовта си към родното, те споделиха за интересни училищни изяви, за подкрепата, която получават от своите преподаватели по български език и по иврит, както и за пътищата, по които родителите научават нови за тях факти, свързани с  еврейските празници и обичаи.
Гост в ефира на Българско национално радио беше Марта Масленска от Х клас, която разказа за приятелските отношения между учениците от различнни етноси в училище

Първенците в конкурса „Млад краевед“ ще бъдат наградени на 1 ноември в Националния музей „Земята и хората“ на  празничния концерт-спектакъл в чест на Деня на народните будители. Така нашите възпитаници ще се почувстват в пълна степен част от многообразието и целостта на днешната българска култура, изследователи и пазители на народностното ни единство и идентичност.