Приятелството между България и Израел е силно

  • Основано е на уважение, разбирателство и доверие
  • Празник на открито в двора на 134 СУ „Димчо Дебелянов“ по повод 30-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни

Историческото приятелство между българския и израелския народ има дълбоки корени във времето и кулминацията си в спасяването на българските евреи по времето на Холокоста през Втората световна война. В тази издържала проверката на времето дружба, основана на уважение, разбирателство и взаимно доверие, има и други много важни дати, една от които е възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни през май 1990 г., прекъснати по време на Близкоизточната война през 1967 г.

Само година и няколко месеца след това, през ноември 1991 г. 134 СУ в София „Димчо Дебелянов“ е обявено за училище, където иврит се изучава като майчин език от децата на еврейската общност, а останалите ученици изучават езика като чужд. Така се ражда един уникален образователен мултикултурен проект, зад който застават българската държава и общността, казва директорът на това необикновено училище Весела Палдъмова, където децата пеят заедно химните на двете страни и танцуват с удоволствие традиционни български и еврейски танци.

Това бе показано и пред многото гости, които бяха изпълнили двора на 134 СУ, за да участват в празник на открито за отбелязване на 30-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между Република България и Държавата Израел.

Сред специалните гости на празника бяха посланикът на Израел в България Йорам Елрон, кметът на София Йорданка Фандъкова, скулпторът Момчил Цветков (автор на паметника за спасяване на българските евреи по време на Втората световна война, поставен в София и в Тел авив), д-р Емил Кало, президентът на българска фондация ORT, Веселина Ганева – директор на Дирекция „Международно сътрудничество“ в МОН, и известният певец Етиен Леви, който поднесе музикален поздрав към присъстващите.

Г-жа Палдъмова, а и други оратори на празника съвсем точно казаха, че едва ли има по-подходящо място за отбелязването на 30-та годишнина от двора на училището с изучаване на иврит, което е успешен жив модел не само за сърдечната връзка между еврейската общност и българската държава, но и за специалните отношения между двете държави и техните народи. Ако погледнем към бъдещето, без колебание можем да добавим, че учещите се в 134 СУ „Димчо Дебелянов“ тийнейджъри със сигурност ще бъдат строители на нови мостове между българския и еврейския народ, ще укрепват и разширяват многостранното и ползотворно българо-израелско приятелство. Всъщност това е нещо, което те и сега правят с искрено желание и умение.

„Обичам Израел!“, ми каза изпълнителката на вълнуващата еврейска песен „Амен“ Мая Петкова от 12 клас, когато след тържеството я похвалих за чудесната интерпретация на песента. Вниманието привлякоха и получиха аплодисменти и други музикални и танцови изпълнения на ученици от 134 СУ.
В словото си към участниците в празника по повод 30-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Израел посланикът на Израел Йорам Елрон изрази удовлетворение от силната връзка между българския и еврейския народ, от постигнатите успехи през тези години, от засиленото сътрудничество, съвместните начинания и изграждането на силни двустранни контакти.

Негово превъзходителство прочете и част от официалното писмо от президента на държавата Израел Реувен Ривлин до президента на Република България Румен Радев по повод 30-годишнината от възобноваването на дипломатическите отношения, в която президентът Ривлин благодари на българския народ за смелостта за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

„Приятелските отношения между нашите страни, връзките между София, Тел Авив и Йерусалим са близки така, както са добри отношенията между нашите два народа“, заяви кметът на София. Тя Фандъкова благодари на Посолството на Израел в България за участието в развитието на София и съвместното организиране на инициативи, посветени на мира и толерантността.

„Очарованието на училищния двор не може да се види никъде другаде. Затова ние, българите и евреите, сме горди, че точно тук отбелязваме 30-годишнината“, сподели в словото си д-р Емил Кало, президент на българската фондация ORT.
След официалната част участниците и гостите на тържеството танцуваха и се веселиха и си похапнаха от голямата вкусна торта, която наряза Н.пр. посланик Елрон.

На 30-ата годишнина от възстановяване на дипломатическите отношения между Израел и България е посветена и авторската изложбата от 26 фотографии на Ладислав Цветков, която  представя природата, хората и културно-историческото наследство на двете държави с цялото им многообразие и изненадващи прилики. Тя се реализира от Посолството на Израел в София с подкрепата на Столична община и ще бъде открита до 16 октомври. Преди три години Ладислав Цветков, който е мултимедиен репортер в bTV, показа своя филм „Непознатия Израел“ в поредицата „bTV репортерите“. Лентата допринесе за взаимното по-добро опознаване на българите и израелците в името на приятелството и едно по-добро бъдеще.

Отзвук от училищния празник посветен на 30 години възстановяване на дипломатическите отношения между България и Израел.