78 години от спасяването на българските евреи

В навечерието на 10. март, денят, който е паметен за нас със спасяването на българските евреи, ние гимназистите от клуба по „Комуникативни умения“ към МЕДИУМ по проект „Занимания по интереси“ се отправихме към Държавна агенция „Архиви“, за да посетим изложба, посветена на случая.

Таблата в изложбената зала проследяват живота на българските евреи от заселването им по нашите земи до спасяването им от Холокоста през 1943. година.

Наш гид бе госпожа Ваня Гезенко, която ни представи изложбата и ни разказа за събитията в България през мрачните времена на Втората световна война. Най-впечатляващ в разказа на госпожа Гезенко за нас беше фактът, че още с приемането на Закона за защита на нацията, Българската православна църква реагира срещу него, заявявайки, че няма да спазва този античовешки закон.

Много политици, професионални сдружения, а съвсем скоро и голяма част от българското общество подкрепят позицията на Светия Синод, като започват активна борба за спасяването от депортация на българските граждани с еврейски произход. Тази всеобща, активна и последователна борба дава резултат и Цар Борис III издава заповед на вътрешния министър Петър Габровски, с която спира депортацията на българските евреи.

Всички ние, децата посетили изложбата, почувствахме благодарност, че принадлежим към народ, способен на човещина и гражданска доблест.