Проект ART FORT ALL по програма Erazmus+

Приключи първата среща на проекта „Изкуство за всички“ по програмата на Еразъм +.

Домакин на събитието беше LICEO ARTISTICO MENGARONI. Училището за изкуства се намира в град Пезаро, разположен на брега на Адриатическо море, в близост до град Урбано и туристическия център Римини.

Пезаро е родният град на великия италиански композитор Джоакино Росини, автор на над 30 опери, камерна и църковна музика.

 Градът впечатлява със забележителната си архитектура, артистична атмосфера и афинитета си към музиката и изкуството.

В продъжение на една седмица водещият координатор, представителите на италианската страна,  представиха основните цели, визията и реализацията на един толкова амбициозен проект, свързан с идеята как изкуството може и трябва да бъде достъпно за всички хора. Особено внимание се обърна на темата, свързана с предоставяне на възможност за достъп до произведенията на изкуството на хора в неравнопоставено положение, т.е. със здравословни проблеми или  от различни възрастови и социални групи, които срещат затруднения.

Участниците в проекта бяха приветствани с добре дошли от госпожа Серена Перуджини, директор на лицея, както и от зам.-кмета на гр. Пезаро, отговарящ за културата и образованието. В духа на сърдечното домакинство учениците представиха своето училище и изучаваните специалности в него. В миналото в училището са се обучавали да изработват керамични съдове и са създавали впечатляващи облекла, които с успех могат да бъдат използвани при заснемането на кинопродукции, свързани с епохата на средновековието:

Днес, учениците изучават моден и графичен дизайн, архитектурен и интериорен дизайн, аудиовизия и мултимедии и т.н.. В цялата сграда се усеща артистичният дух на това младо поколение творци, които носят в гените си таланта на предците си. Именно те изработват празничната украса за събития, свързани с традиционните празници на града. След събитията украсата се пренася в училищната сграда и коридорите стават и пъстри, и завладяващи, а настроението творческо.

Затова и идеята на проекта тръгва от учителите от това необикновено училище.

Учениците и учителите се опитват да намерят решения, с които всеки един член на обществото да има възможността да се докосне до завладяващата сила на изкуството.

Срещата с госпожа Маргарита Сани, представи основните акценти на стратегическата идея как да се осигури възможност на достъп на хората до музеите, изложбените зали и културни центрове, но и как предоставяната информация може да бъде предоставена по лесно достъпен начин. Двадесет години от професионалното  развитие на госпожа Сани е свързано именно с търсенето на различни видове възможности всеки човек да се докосне до произведенията на изкуството. Особено внимание обърна на идеята за търсене на методика за възприемането им още от ранна детска възраст, както и на възможността незрящите хора да почустват чрез сетивата си красотата на творбите. Представени бяха световни музеи, които целенасочено търсят възможности за равен достъп на всички хора, както и творби на незрящи творци, които впечатляват. Модератори по представянето на проекта бяха госпожа Мелани Сегал, Елеонора Боромео, Франческа Нанни, които изключително професионално организираха работните срещи, презентираха дейностите и представиха на участниците различни техники за възприемане на изкуството от незрящите хора. Поставиха присъстващите в необчайни ситуации, да рисуват или пишат с маски на очите и да се опитат да разпознаят релефни изображения.

Основната цел на тази първа среща е представителите от партньорските страни в проекта/ Белгия, България, Португалия/ да бъдат подготвени и силно мотивирани, за да приобщят с думи и дела своите ученици, както и да се изработи организационната програма на предстоящите мобилности.

Една различна среща в Болоня, преобърна представите за човешките възможности. Групата посети Museo Tattile Anteros, един от най-важните изследователски центрове в света за незрящи хора. Целта на музея е да възпитава в интегрирано използване на остатъчните сетива, като развива когнитивните и интелектуални възможности на тези хора. Срещата с Матео, младеж на 20 години, който никога не е виждал, ни впечатли дълбоко, защото това не му е попречило сам със собствените си ръце да създаде прототип на оригинална релефна склуптура от античността. В продължение на една година, с много упоритост и постоянство, той работи върху своето копие, което изобщо не се различава от оригинала. Впечатляват изработените миниатюрни детайли – пръсти, устни, скули, коса.

Именно в този център се създават релефните изображения на произведения на изкуството, защото това е единствената възможност за хората със зрителни проблеми да се докоснат до забележителните творби на световното изкуство. Госпожа Лорена Сечи, жена с изключителни познания за световното изкуство, разказа за амбицията на екипа на центъра да се помогне на незрящите хора да усетят вдъхновяващата сила на красотата.

Това, което впечатли всички участници е, че вече 20 години в Италия е създадена инициатива, подкрепяна от държавата, изкуството да бъде достъпно за всички хора. Неправителствени организации, университетски преподаватели и учители работят за кауза, която сближава, обединява и насърчава младите хора от Европейския съюз.

134. СУ е част от този забележителен проект. Предстои мобилност на учители и ученици в Португалия, но задачите вече са ясни.

Да им пожелаем успех!