134.СУ откри STEM център за технологии в креативните индустрии „Д-р Емил Кало“

Иновативен STEM център на името на д-р Емил Кало беше открит в 134-то средно училище „Димчо Дебелянов“ в София

Отразяване на събитието от BNT1: https://bntnews.bg/news/savremenno-uchilishte-3d-printer-dron-i-tv-studio-za-decata-ot-134-o-su-v-sofiya-1173070news.html

София, 26 октомври /Димитрина Ветова, БТА/
Училищен STEM център за креативните индустрии на името на д-р Емил Кало беше открит в столичното 134-то Средно училище „Димчо Дебелянов“. Центърът е изграден по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ и работата му ще мотивира и повиши интереса на учениците към творческите индустрии, базирани на високите технологии, каза за БТА директорът на училището Весела Палдъмова-Ковачева.
Д-р Емил Кало е икономист, общественик, доктор по философия, президент на фондацията ОРТ (Образование, развитие, технологии) в България.
„Центърът ще носи името на д-р Емил Кало в името на признателността на училищната общност към неговата дейност за издигането на авторитета на 134-то Средно училище „Димчо Дебелянов“ като модерно и иновативно“, заяви директорът на училището Весела Палдъмова. Тя изтъкна, че откриването на центъра ще промени училищната общност на 134-то Средно училище.
Създаването на центъра е резултат на иновативния подход в развитието на училището през годините и на традициите, които то установява. Центърът е открит благодарение на доброто сътрудничество между 134-то Средно училище „Димчо Дебелянов“, с изучаването на иврит и английски език, и на най-голямата еврейска образователна фондация ОРТ.
„В продължение на десет години 134-то училище целенасочено работи в търсенето на възможности за иновативни модели и за прилагането им в образователния процес. В момента сме в началото на нещо различно, обърнато преди всичко към промяна на методиката на преподаване. Залагаме на това обучението да премине през опита, изследователския подход и творческото търсене – ученикът да стане активен участник в образователния процес, а не да получава пасивна информация“, подчерта Весела Палдъмова. Това, което ни свързва днес, е промяната, която започна и предстои да се случи в българското образование, допълни тя. По думите й образование без приложимост на високи технологии е невъзможно да се случи, затова центърът ще предостави голяма възможност обучението да се превърне в преживяване. Мултидисциплинарните уроци и проектно-базисното обучение ще бъдат в основата на промяната в учебния процес.
„Откриването на този център на името на д-р Кало е най-добрият начин да почетем паметта му“, е заявил посланикът на Израел у нас Йорам Елрон. „Заветът му бе образованието и смятам, че няма по-добър начин да продължим завета му, а именно като изградим този център“, е допълнил посланикът. Той е подчертал важността на събитието както за общността на училището, така и за образованието в България.
Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието в София-град, е приветствала гостите на събитието и е изказала благодарност към екипа на 134-то училище, което е „истински храм на знанието“. По думите й един от темелите на този храм е именно д-р Емил Кало. „Това събитие е поредният знак за изключителната иновативност, отвореност, креативност, но в същото време за традиция и отговорност на целия екип на 134-то училище. Тук децата ще се превърнат в активни и отговорни млади хора, които строят доброто бъдеще“, е подчертала Ваня Кастрева.
Специален гост на събитието е била съпругата на д-р Емил Кало – Велика Кало, която е изказала своята благодарност за топлите думи в памет на съпруга й. „Сигурна съм, че той е тук, с нас, че делата му продължават и че всички мислите за него“, е казала Велика Кало.
Новоизградената учебна среда съчетава комплекс от зони, насочени към проектно-базираното обучение и ученето чрез преживяване. В образователния процес ще бъде въведено ново учебно съдържание с фокус върху STEM, като бъдат въведени нови интегрирани, мултидисциплинарни уроци, фокусирани върху STEM предметни области. Предстои да бъде създадена нова организация и управление на училищните процеси, а в образователния процес ще бъдат интегрирани иновативни методи на преподаване.
Сред гостите са били също Наталия Михалевска – директор на Дирекцията „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в Министерството на образованието и науката, Пламен Петров – директор на фондацията ОРТ България, Здравко Съботинов – управител на фирмата „Корект консултинг“, партньор в реализирането на STEM центъра за креативни индустрии, представители на академичните среди и на държавни институции, бивши и настоящи ученици на училището.