27 януари – Международният ден в памет на жертвите на Холокоста.

27 януари е Международният ден в памет на жертвите на Холокоста.

Преди 77 години на тази дата Червената армия освобождава Аушвиц-Биркенау – най-големия концентрационен лагер на смъртта и символ на нацисткия геноцид.

Създаден на територията на окупирана Полша, той се превръща в символ на местата за осъществяване на окончателно „решение“ на „еврейският въпрос“… Решение, което шестнадесет млади, амбициозни и високо образовани личности взимат на конференцията във Ванзее. Сред тях са ръководители на СС, високопоставени членове на националсоциалистическата германска работническа партия (National-Sozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP), и представители на различни министерства и върховната администрация в нацистка Германия.

Общо в лагерите загиват милиони, като с точност цифрите трудно могат да бъдат изчислени. Унищожено е почти цялото еврейско население на Европа, около 6 млн. души. Известно е, че в нацистките лагери на смъртта, освен евреи и военнопленници, загиват критици на Хитлер, хуманисти, комунисти, демократи и всякакви политически опоненти на нацистите.

Преследвани и избивани са още хомосексуални, роми, славяни, хора с психически и физически увреждания, членове на църквата „Свидетели на Йехова“ и други християни, например пастори, които отказвали да проповядват „расовите“ теории на нацистите в църквите си.

Повечето са отравяни с газ часове след пристигането си в лагерите. Мъже и жени, майки с деца, старци, болни, сакати, бременни жени, бебета са хората, към които не се правят изключения и милост.В железопътното депо до гарата на Аушвиц се прави подбор при всеки пристигнал влак. След селекцията физически здравите и силни евреи се „запазват“ за принудителен труд. На влак с хиляда депортирани обаче около половината биват убити още след няколко часа. Убийствата се извършват в газова камера в главния лагер Аушвиц и в нея попадат всички старци, болни, сакати и малки деца.

През 2005 г, 60 години след освобождаването на лагера, международната общност решава тази дата да бъде отбелязвана по целия свят като официален ден за почитане на паметта на жертвите на Холокоста.

Холокостът се счита за повратна точка в историята, която подтиква човечеството да каже: „Споменът не трябва да умира… Той трябва да напомня на бъдещите поколения… Никога повече….“

На тази и около тази дата в 134.СУ “ Димчо Дебелянов“ – ORT School се случват редица събития, израз на почитта пред невинните жертви. Тази година, въпреки ситуацията, ученици от гимназиален етап взеха участие в инициативата #WeRemember. Доцент Албена Танева представи темата пред учениците от 11 а клас, отлайн. Както винаги станахме свидетели на една увлекателна и провокираща мисълта лекция за историята, за личностите превърнали се в разрушители на човешката хуманност, за силата на идеологиите…

Ученици от 12 б клас направиха презентация на тема Холокост и дискутираха със съучениците си.