Световен ден против тормоза в училище

По повод Световния ден против тормоза в училище, ученичестият съвет на 134 СУ “Димчо Дебелянов” поема инициативата за разпространение на каузата. На 24.03.2022 г. /четвъртък/ приканваме всеки, който се чувства съпричастен към каузата да облече розова франелка /поло, пуловер, блуза, суитшърт/ идвайки на училище.

За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест,  организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, защото бил облечен с розово поло. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете.

Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави и днес хиляди училища по целия свят и милиони ученици честват този ден.
Всяка година, в последната сряда на февруари, се отбелязва Световният ден срещу тормоза в училище, известен като: „Ден на розовата фланелка“.

В България този ден се отбелязва за първи път през 2012 година. В днешните динамични времена агресията в училище е все по-срещано явление сред подрастващите.  Тя може да е породена от гняв, безсилие, страх, безпокойство, тревога, липса на усещане за сигурност. 
Децата Ви имат право на безопасна, грижовна училищна среда, в която се зачита тяхното достойнство.

В Конвенцията за правата на детето се посочва, че всички деца имат право на образование и закрила от всякакви форми на физическо или психическо насилие, посегателство или злоупотреба. Тормозът не е изключение. В нашето училище ежедневно се борим за постигане на спокойна атмосфера сред учениците. 

– от Ученическият съвет на 134.СУ