ИНОВАТИВНО И ВЪЛНУВАЩО

На 9 май 2022 г. в 134.СУ „Димчо Дебелянов“ се проведе вечер на иновативния модел на обучение по български език и литература във втори гимназиален етап под мотото „ТВОРЕЦЪТ В МЕН“.

Организатори на тържеството бяха учениците от 12.А клас и
техният учител г-жа Антоанета Петкова. Творческата насоченост на иновативния модел, както и избираемият модул „Писмени формати“ позволиха на учениците в продължение на две години да излязат извън ограниченията, които неизменно носят със себе си ученическите текстове, и всеки един от тях да покаже уникалността си, оставяйки частица от себе си във всеки създаден художествен текст.

Иновативният модел позволи на гимназистите отблизо да се запознаят с особеностите и трудностите при създаването на текстове и от трите литературни рода. Влизайки в ролята на поети, писатели, сценаристи и дори артисти, завършващите
поднесоха едно истинско естетическо изживяване на присъстващите учители, родители и ученици, като в края на вечерта заслужено получиха бурни аплодисменти.

Във финалните си думи, изказвайки благодарността си към своите ученици, г-жа Петкова представи емоциите си в стихотворна форма:

Работихте усърдно цели две години!
Трудът ви творчески не беше лек.
Преписвахте, променяхте и рими,
за да се получи най-добър ефект.

Понякога успявахте след срока,
а други и тогава не бяха в час,
Но се стремяхте да научите урока
и повече шестици да има в клас.

Благодаря, момичета, момчета!
Благодаря, дванайсти А!
От мъничко тъга обзета
ви пожелавам днес –
и в бъдеще да имате крила!