150 години от обесването на Васил Левски

“В Българско не ще има цар, а „народно управление“ и „всекиму своето“. Всеки ще си служи по вярата и законно ще се съди както българинът, така и турчинът. Свобода и чиста република.“

Васил Иванов Кунчев

Днес България отбелязва 150 години от обесването на най-великия български герой и революционер – Васил Иванов Кунчев, по-прочут със знаменитото прозвище Левски. Ден, в който българите прекланяме смирено глава пред делото и смелостта на патриота.

Истински българин, който работи самоотвержено в името на една свободна и по-добра България и загива с гордо вдигната глава, уверен в сбъдването на мечтата си за чиста и свята република

Неговите заслуги като организатор на революционното движение в България полагат основите на Априлското въстание и съответно са ключови за по-късното освобождение на българския народ от подчинението на Османската империя.

За Левски да бъдеш човек означава преди всичко да бъдеш свободен. Да не си подчинен на чуждата воля, да имаш правото сам да контролираш и определяш посоката на своя живот.

Той е символ на всичко чисто и демократично, на прогрес и свободолюбие, идеал за висока нравственост и равноправие.

Станал част от всички нас, Апостолът на свободата продължава да бъде напред във времето.

Поклон пред великия Апостол на свободата!