Европейски конкурс за млади учени

София е домакин на Европейския конкурс за млади учени

Над 150 представители на близо 40 държави идват у нас, за да участват в Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019. Той се провежда от 13 до 18 септември в София с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Младите учени на възраст между 14 и 19 години ще представят над 100 свои проекта пред авторитетно научно жури, което ще има отговорната задача да опреди победителите във всяка от категориите на конкурса.

За първи път в 30-годишната му история, България е домакин на престижното събитие.

Един от акцентите на EUCYS е панелната дискусия, където уважавани учени ще дискутират темата „Европа през 2050 г.“. Гостите ще отговарят на въпроси от публиката, свързани с ролята на науката и технологиите в изграждането на европейското бъдеще. Панелисти са Григори Кабатянски, Питър Литълууд, Диана Мишкова и Клеър Лий.

Входът за дискусията е свободен.

Проф. Григори Кабатянски работи за Института по проблеми с предаването на информация за Руската академия на науките. Занимавал се е с изследвания в областта на теория на кодирането, теория на информацията и криптография и е международно признат специалист в съотвените области.

Проф. Питър Литълууд е британски физик и професор в Чикагския университет с експертиза по физика на кондензираната материя. Проф. Литълууд държи 6 патента, публикувал е над 200 статии в научни списания и е водил над 200 беседи на международни конференции, в университети и лаборатории.

Проф. Диана Мишкова е професор по история и директор на Центъра за академични изследвания – София. Изследванията на проф. Мишкова в областта на модерната история на Източна Европа и Балканите са важен принос за модернизирането на нациите от региона.

Д-р Клеър Лий е пост-докторант в областта на физиката на елементарните частици и работи в Националната лаборатория „Брукхейвън“ към американското министерство на енергетиката. Тя е популярен научен комуникатор и е водила множество научни беседи, речи, лекции и дори комедийни представления на тема наука.